Okłady - kataplazmy

Użycie produktów spożywczych lub leków pochodzenia roślinnego w formie gorących okładów w postaci gęstej papki czyli kataplazmów, jest od dawna znaną metodą leczenia w medycynie ludowej i naturalnej. Także znany "doktor wodny", ksiądz Sebastian Kneipp przywiązywał dużą wagę do stosowania tej metody.

Do sporządzenia kataplazmów używa się papki z niektórych produktów, które dobrze magazynują ciepło. Z reguły korzysta się z papki z kozieradki, ziemniaków lub mąki ziemniaczanej, a także siemienia lnianego i gorczycy. Gotuje się je, rozsmarowuje na kawałku płótna i przykłada na chore miejsce.

Działanie kataplazmów

Dzięki cieple zawartym w kataplazmach dochodzi do miejscowego ocieplenia ciała. Poprawia się ukrwienie tkanek. Rozmaite stany zapalne szybciej dobiegają końca. Prawidłowe działanie kataplazmów zależy od wyboru właściwego okładu.

Kataplazmów używa się najczęściej w przypadku stanów zapalnych i skurczy. Przykładowo okłady z kozieradki bardzo się sprawdziły w leczeniu wrzodów, ropniaków, czyraków, a także choroby gruczołów limfatycznych. Kozieradka ma działanie ściągające oraz działa rozmiękczająco na czyraki. Stosuje się ją również w schorzeniach reumatycznych i zapaleniach stawów.

Siemię lniane zawiera dużo materiału śluzowego, który działa osłabiająco na zapalenia. Siemienia lnianego wewnętrznie używa się w chorobach żołądkowo-jelitowych. Okłady z papki nasienia lnu stosuje się najczęściej w leczeniu miejscowych zapaleń, m.in. w przypadku zapalenia gruczołu sutkowego.

Okłady z ziemniaków są pomocne przy stanach kurczowych dróg trawiennych oraz stanach zapalnych oskrzeli o gardła. Poleca się je też w przypadku zapaleń pochewki ścięgna, zapaleń stawowych, problemów miażdżycowych i skórnych.

Gorczyca wywołuje przekrwienie skóry, okłady stosuje się m.in. w przewlekłych stanach zapalnych oskrzeli i zatok.

Sporządzanie i stosowanie kataplazmów

Kataplazmy przyrządza się z różnych warzyw i roślin. Poniżej prezentujemy kilka sposobów na ich przyrządzenie a także wyjaśniamy, w jaki sposób należy je stosować.

Okład z kozieradki

Okład z nasion kozieradki greckiej (Trigonella foenum-graecum) przygotowuje się w następujący sposób:

1 łyżkę stołową sproszkowanej kozieradki (zioło dostępne w aptekach) zalewa się w garnku wodą, miesza aż do powstania kleistej, gęstej papki. Papkę gotuje się cały czas mieszając. Gotowaną, lekko ochłodzoną substancję należy rozprowadzić na kawałku płótna. Sporządzony w ten sposób okład nakłada się na chore miejsce i owija wełnianym szalem. Należy zwrócić uwagę, aby ręcznik i okład przylegały mocno do ciała i nie były pofałdowane. Okład powinien pozostać na skórze aż do pełnego ochłodzenia. Okłady takie należy stosować 3-4 razy dziennie.

Okład z ziemniaków

Do okładu z ziemniaków używa się ziemniaków w mundurkach. Gotuje się je do miękkości, następnie rozgniata na miazgę. Gotowaną papkę wkłada się do woreczków lub rozprowadza na lnianym płótnie i zawija, następnie przykłada do skóry i obwiązuje wełnianym szalem.

Okład z siemienia lnianego

Do przygotowania okładu z siemienia lnianego, w zależności od wielkości chorego miejsca, używa się od 2 do 4 garści roztłuczonego siemienia lnianego. Miesza się je z wodą o gotuje, aż powstanie gęsta, tłusta papka.

Pozostałe czynności wyglądają tak samo jak w przypadku okładów z kozieradki i ziemniaków.

Kto przyrządza kataplazmy?

Ten popularny, domowy środek leczniczy może być sporządzany i stosowany przez każdego. Kataplazmy nie są kosztowne i można je łatwo przygotować. Kurację powinno się przerwać, jeśli wystąpi np. silne zaczerwienienie skóry.